Διακήρυξη Προσωπικοτήτων

για την Υποστήριξη Της Ιδέας της Ολυμπιακής Εκεχειρίας υπό την προσωπική τους ιδιότητα

ΕΠΕΙΔΗ

Η ιδέα της Ολυμπιακής Εκεχειρίας ξεκινά από αρχαία Ελληνική παράδοση. Σύμφωνα με την παράδοση αυτή, κάθε εχθροπραξία έπαυε κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων. Στην αρχαιότητα, η Ολυμπιακή Εκεχειρία τηρήθηκε κατά τους δώδεκα αιώνες τέλεσης των Ολυμπιακών Αγώνων.

Το 1992 η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή κάλεσε τη Διεθνή Κοινότητα να τηρήσει και πάλι την παράδοση αυτή. Τον Ιούλιο του 2000 η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή και τη Ελληνική Κυβέρνηση ίδρυσαν το Διεθνές Κέντρο Ολυμπιακής Εκεχειρίας. Το Κέντρο αυτό επιδιώκει να προωθήσει την τήρηση της Ολυμπιακής Εκεχειρίας. Καλεί για την κατάπαυση κάθε εχθροπραξίας κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων και πέραν αυτών.

Η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών με την ισχυρή υποστήριξη όλων των χωρών, έχει κάνει έκκληση στα κράτη - μέλη να τηρήσουν την Ολυμπιακή Εκεχειρία καθ' ένα χωριστά αλλά και συλλογικά, και πιο πρόσφατα μέσω της Διακήρυξης της Χιλιετίας το Σεπτέμβριο του 2000, που έχουν υπογράψει πάνω από 160 Αρχηγοί Κρατών και Κυβερνήσεων.

Σήμερα, η Ολυμπιακή Εκεχειρία εκφράζει την επιθυμία της ανθρωπότητας να χτίσει ένα κόσμο βασισμένο στους κανόνες του έντιμου ανταγωνισμού, του ανθρωπισμού, της συμφιλίωσης και της ανοχής. Επιπλέον η Ολυμπιακή Εκεχειρία αποτελεί μια γέφυρα μεταξύ της παλαιάς και σοφής παράδοσης και του πιο καίριου στόχου για το σημερινό κόσμο - της διατήρησης της διεθνούς ειρήνης και της προώθησης του πολυπολιτισμικού διαλόγου, της συνεργασίας και της κατανόησης.

Η περίοδος των Ολυμπιακών Αγώνων και πέραν αυτών θα μπορούσε να μας προσφέρει την ευκαιρία ενός παρόμοιου διαλόγου και την αναζήτηση βιώσιμων λύσεων για την αποκατάσταση της ειρήνης σε όλες τις περιοχές των συγκρούσεων, όπου τα πρώτα θύματα είναι τα παιδιά, οι νέοι, οι γυναίκες και οι ηλικιωμένοι.

Αίτημα της ανθρωπότητας είναι ένας κόσμος ελεύθερος από μίσος, τρομοκρατία και πόλεμο, όπου τα ιδανικά της ειρήνης, της καλής θέλησης και του αλληλοσεβασμού, θα σχηματίζουν τη βάση των σχέσεων μεταξύ λαών και χωρών. Ο στόχος αυτός ίσως να παραμένει ακόμα μακρινός, αλλά εάν η Ολυμπιακή Εκεχειρία μπορεί να μας βοηθήσει δημιουργώντας ακόμα και μια μικρή ανάπαυλα από συγκρούσεις και πολέμους, θα στείλει ένα ισχυρό μήνυμα ελπίδας στη διεθνή κοινότητα.

ΓΙ ΑΥΤΟ, ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΥΠΟΓΡΑΦΟΝΤΕΣ :

1. Καλούμε τους ηγέτες Κρατών, Κυβερνήσεων και Διεθνών Οργανισμών να δώσουν μια ευκαιρία στην ειρήνη, συμφωνώντας να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να χρησιμοποιήσουν την Ολυμπιακή Εκεχειρία ως μέσο προώθησης της ειρήνης και της συμφιλίωσης σε περιοχές συγκρούσεων και πολέμου.

2. Δεσμευόμαστε να καταβάλουμε κάθε προσπάθεια ώστε η έκκληση για Ολυμπιακή Εκεχειρία να τηρηθεί στις χώρες μας και στην περιοχή μας κατά τη διάρκεια των επόμενων Ολυμπιακών Αγώνων σαν ένας τρόπος για να προωθηθεί η καλή θέληση και να ενθαρρυνθεί η ειρηνική επίλυση των διαφορών, σε πλήρη εφαρμογή των στόχων και των αρχών του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών.

3. Δεσμευόμαστε να υποστηρίξουμε και να διαδώσουμε ατομικά και συλλογικά τη συμβολική έκκληση για Ολυμπιακή Εκεχειρία, κατά τη διάρκεια όλων των προσεχών Ολυμπιακών Αγώνων και πέρα από αυτούς, και να καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια στις κοινωνίες που ζούμε, στις χώρες μας και στους Διεθνείς Οργανισμούς, για να επιτύχουμε το σεβασμό και την τήρησή της.

Σχετικοί Κόμβοι

Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή

Διεθνές Κέντρο Ολυμπιακής Εκεχειρίας

Aθήνα 2004

Τορίνο 2006

Πεκίνο 2008