«Η Ολυμπιακή Εκεχειρία και η σημασία της στη σημερινή εποχή»

 

Στον ιερό χώρο της Αρχαίας Ολυμπίας διεξάγονταν από το 776 π. Χ. και κάθε τέσσερα χρόνια οι περίλαμπροι ολυμπιακοί αγώνες. Λάμβαναν μέρος αθλητές απ’ όλη την Ελλάδα και μέσα σ’ ένα κλίμα ευγενούς συναγωνισμού και άμιλλας διεκδικούσαν τον «κότινο», το σύμβολο της Νίκης. Η νίκη των αθλητών ήταν θρίαμβος του σώματος, του πνεύματος κατά της ύλης, της ειρήνης κατά του πολέμου. Γι’ αυτό κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών αγώνων επικρατούσε η «Ιερή Εκεχειρία». Σταματούσε δηλαδή κάθε πολεμική επιχείρηση μεταξύ Ελλήνων. Η μεγάλη σημασία του θεσμού αυτού δεν περιοριζόταν μόνο στην εξασφάλιση κοινής λατρείας και στην ανεμπόδιστη τέλεση των αγώνων, αλλά ενδυνάμωνε και σφυρηλατούσε την ενότητα, την ειρήνη και τη συνεργασία μεταξύ των ελληνικών πόλεων.

   Στη μηχανοκρατούμενη εποχή μας η αναβίωση του θεσμού αυτού αποτελεί επιτακτική ανάγκη. Η εκεχειρία αποτελεί ένα όραμα που όλοι οι λαοί, ισχυροί και μη, οφείλουν να σεβαστούν, αφού κατάφερε να επιζήσει εδώ και χιλιάδες χρόνια, να μη φιμωθεί, να ενώσει και να προβάλει ιδανικά και αξίες που προάγουν τον πολιτισμό και οδηγούν σ’ ένα ομορφότερο και ασφαλέστερο αύριο. Η ανθρωπότητα σήμερα δοκιμάζεται με ένα πόλεμο στη Μέση Ανατολή, αγωνιά και φοβάται για ένα τρίτο παγκόσμιο ολοκαύτωμα, όμως μπορεί να αρθεί υπεράνω οικονομικών συμφερόντων και να αναζητήσει μέσα στα ολυμπιακά ιδεώδη ηθικά στηρίγματα που θα οδηγήσουν στην οριστική απομάκρυνση του «βραχνά» του πολέμου, ώστε να λάμψει ο χρυσός δίσκος πάνω στον οποίο απεικονίστηκε η «Ιερή Εκεχειρία» από τους Ηλείους. 

 Ως τρόπος μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τον Ο.Η.Ε. για τη διακοπή των εχθροπραξιών και για να σταματήσουν να κινούνται τα νήματα του πολέμου τις δεκαέξι ημέρες, τουλάχιστον, τέλεσης των αγώνων. Το Διεθνές Κέντρο Ολυμπιακής Εκεχειρίας σε συνεργασία με διεθνείς οργανισμούς και τα  κινήματα ειρήνης, έχει τη δυνατότητα να ενημερώσει και να ευαισθητοποιήσει τις κυβερνήσεις και τη διεθνή κοινή γνώμη για το σεβασμό στον πανάρχαιο θεσμό. Τα Μ.Μ.Ε. προβάλλοντας τα ολυμπιακά ιδεώδη παγκοσμίως να προβάλλουν ταυτόχρονα την αναγκαιότητα συναδέλφωσης των λαών, τον αλληλοσεβασμό, το διάλογο για την επίλυση οποιασδήποτε διαφοράς. Έτσι η εκεχειρία θα διακόψει τον κύκλο της βίας και θα δώσει πολύτιμο χρόνο για να δημιουργηθούν δίαυλοι επικοινωνίας μεταξύ των αντιμαχόμενων λαών, ευκαιρίες διαλόγου και αναζήτησης λύσεων. Μπορεί επίσης να βοηθήσει στην αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στις δοκιμαζόμενες περιοχές. Να δώσει την ευκαιρία στους αθλητές απ’ όλο τον κόσμο να συμμετάσχουν σ’ έναν αγώνα «ωραίο, μεγάλο και αληθινό», γιατί αποτελούν τους καλύτερους «πρεσβευτές» της ειρήνης και της συμφιλίωσης των χωρών τους. Να προστατεύσει το φυσικό περιβάλλον από τον όλεθρο που προκαλούν οι «έξυπνες» βόμβες του απεμπλουτισμένου ουρανίου, που αφανίζουν κάθε ζωή στον πλανήτη μας. 

 Η ολυμπιακή εκεχειρία δεν είναι ένα απραγματοποίητο όνειρο, μια απραγματοποίητη φιλοδοξία. Είναι η ελπίδα για ένα κόσμο ειρηνικό, για τον τερματισμό των πολέμων. Αυτή την ελπίδα εμείς οι Έλληνες έχουμε υποχρέωση να την κρατήσουμε ζωντανή με συνεχή προσπάθεια. Γιατί από τη συνεχή προσπάθεια γεννιέται η δύναμη, από τη δύναμη το θάρρος, από το θάρρος η πιο τολμηρή δημιουργία- η ΕΙΡΗΝΗ.

Ερμή,

μάζεψε κάτου απ’ τη σάλπιγγά σου τους λαούς,

σκύψε στην καρδιά τους και πες τους

Πες τους να ξεκινήσουν όλοι για την Ολυμπία…

Πέρα στο ξέφωτο η Ολυμπία,

ξάγρυπνη, μερόνυχτα πλέκει κι από ‘να στεφάνι αγριελιά

ελληνική ειρήνης

ειρήνης όλου του κόσμου…

(Τάκης Δόξας)

 Αγγελική Κυμιωνή, τάξη Γ’- 3ο Γυμνάσιο Πύργου