ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΤΟΥ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗ   

Ζούμε σ’ ένα τόπο που κλιματολογικά  έχει χαρακτηριστεί ως επίγειος Παράδεισος. . Μοιάζει να δημιουργήθηκε και να διαμορφώθηκε με την σκανδαλώδη εύνοια της φύσης και της ιστορίας. 

       Η φύση έχει ευνοήσει τόσο αυτό τον τόπο που αν αποφάσιζε να κλείσει τα σύνορά του,   η παραγωγή του θα του επέτρεπε να ζήσει αυτάρκης  και με μικρή αναδιάρθρωση των καλλιεργειών  και της παραγωγής του ,  θα μπορούσε  να ζήσει χωρίς σχεδόν να εισάγει κανένα αγαθό.

       Η Ηλεία μας είναι ένας τόπος που ενώ έχει το 1,8% του πληθυσμού της Χώρας , είναι 1ος στην παραγωγή πατάτας, 2ος στην παραγωγή τομάτας , 5ος στην παραγωγή εσπεριδοειδών, 5ος στην παραγωγή ελαιολάδου.

       Το ατέλειωτο μήκος των ακτών του , με την απέραντη αμμουδιά  και το θαυμάσιο κλίμα θα μπορούσε να αποτελέσει μια τεράστια  πηγή εσόδων από τουρισμό διακοπών.      Ταυτόχρονα χαρακτηρίζεται από περιοχές ιδιαίτερου φυσικού κάλλους όπως ο Καϊάφας , το Δάσος της Κάπελης ,το οροπέδιο του Λάλα, το Κοτύχι , το φράγμα του Πηνειού  κ.λ.π.  οι οποίες μπορούν  και πρέπει να αποτελέσουν μοχλό ανάπτυξης και πόλο έλξης . Τέλος στις φυσικές ομορφιές του συνυπάρχουν οι ιαματικές πηγές του Λίντζι , του Καϊάφα κ.λ.π. που ελπίζουμε να αποτελέσουν  τη βάση για την προώθηση του ιαματικού Τουρισμού.

       Όμως πέρα από αυτή την εύνοια της φύσης υπάρχει και η εξ' ίσου μεγάλη εύνοια της Ιστορίας . Η Ηλεία  που μας κληροδότησαν οι πρόγονοί μας.  Ολυμπία , Ήλιδα,  Επικούρειος Απόλλωνας, μοναδικά Ιστορικά μνημεία . Μα πέρα από αυτά τα μνημεία,  η πιο βαριά κληρονομιά είναι ο Πολιτισμός , οι αξίες και οι ιδέες .  Κυρίαρχη η ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΙΔΕΑ.  Αυτή που μας κάνει να είμαστε ιδιαίτερα υπερήφανοι., όχι μόνο σε τοπικό αλλά και σε Εθνικό επίπεδο.

Αυτός είναι ο ευλογημένος τόπος που ζούμε!

       Θα πίστευε κανείς ότι αυτός ο "παράδεισος" τον οποίο ίσως αδικώ με την συνοπτική μου περιγραφή, αποτελεί ταυτόχρονα και παράδεισο για τους κατοίκους του. Δυστυχώς αυτό δε συμβαίνει. Η Ηλεία μας είναι από τους τελευταίους  σε ανάπτυξη νομούς.  Σ' αυτό  έχουμε όλοι ευθύνη. Άρχοντες και Λαός. 

    Εμείς , οι συντελεστές της πρότασης: " ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΕΚΕΧΕΙΡΙΑ : η ευκαιρία της σύγχρονης κοινωνίας ", νοιώθουμε  ότι έχουμε χρέος να καταστήσουμε τους νέους μας κοινωνούς της Ιστορίας και της τεράστιας πολιτιστικής τους κληρονομιάς. Να παρουσιάσουμε όσο καλύτερα μπορούμε τον τόπο μας, γιατί τον αγαπάμε. Γεννηθήκαμε οι περισσότεροι εδώ, μεγαλώσαμε , σταδιοδρομήσαμε νοιώθοντας ιδιαίτερη αγάπη γι αυτή  την ευλογημένη ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΓΗ , γι αυτή την επαρχία της χώρας μας .

       Και όπως γράφει ο αξέχαστος ΤΑΚΗΣ ΔΟΞΑΣ,  ο ερημίτης της επαρχίας , ο ποιητής  που μας χάρισε το "Φως της Ολυμπίας"  :

" Κι' αν μου στενεύεις την καρδιά μεσ' στους μικρούς σου δρόμους

κι' αν μέσα μου την πλήξη τους τα σπίτια σου σωριάζουν

κι' αν μου βαραίνουν τ΄ άνεργα τα βράδυα σου  τους ώμους

κι' αν φεύγουνε τα τραίνα σου με δίχως να με παίρνουν

κι' αν τα ξανθά σου πρωϊνά σαν ίσκιοι με τρομάζουν

ώ Επαρχία , μυστικά κοντά σου με ξεσέρνουν

…..

ώ Επαρχία , σ' αγαπώ … "

 

 Νίκος Ντοάς

Φυσικός

Διευθυντής 3ου Γυμνασίου Πύργου