«Η Ολυμπιακή Εκεχειρία και η σημασία της στη σημερινή εποχή»

 

Την εποχή των Ολυμπιακών Αγώνων συμφωνήθηκε η Εκεχειρία που επέβαλλε το απαραβίαστο της Ήλιδας και της χώρας των Ολυμπιακών Αγώνων αλλά και γενικά όλων των Ελληνικών χωρών, σ’ όλη την διάρκεια των αγώνων. Τη διάταξη αυτή για την Εκεχειρία αναφέρει και ο Παυσανίας που τη διάβασε χαραγμένη σε χάλκινο δίσκο που βρισκόταν στο Ηραίο της Ολυμπίας.

Η ειρήνη αποτελούσε βασική προϋπόθεση του αθλητισμού και ήταν ιδανικό που το σέβονταν όλοι. Έτσι, σαράντα μέρες πριν και σαράντα μέρες μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες δεν γινόταν καμιά εχθροπραξία ανάμεσα στις ελληνικές πόλεις-κράτη, δεν γινόταν καμιά δίωξη πολίτη, εκτός από αδικήματα κακουργίας.

Λένε ότι αφετηρία για την ίδρυση ή την επανίδρυση του θεσμού αποτέλεσε ένας χρησμός του Δελφικού Ιερού. Στο ερώτημα «πως θα πάψουν οι εμφύλιοι πόλεμοι» η Πυθία απάντησε «Ολυμπιακό Αγώνα ανανεώσασθαι». Η πρώτη επίσημη Ολυμπιακή Εκεχειρία αναφέρεται ότι τηρήθηκε το 776 π.Χ. Υπάρχει μια εκδοχή πως η Ολυμπιακή Εκεχειρία τηρήθηκε το 884 π.Χ.

Η αναγγελία των Αγώνων γινόταν από τρεις σπονδοφόρους (σπένδω= συμφωνώ ειρήνη) πολίτες της Ήλιδας οι οποίοι ήταν στεφανωμένοι με κλαδί ελιάς και κρατούσαν το ραβδί-σύμβολο του κήρυκα. Το έργο τους ήταν τρομερά δύσκολο λόγω του ότι έπρεπε να γυρίσουν από πόλη σε πόλη, σε όλο τον ελληνικό κόσμο, και να αναγγείλουν τη χαρμόσυνη είδηση, την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων και την κήρυξη της Ολυμπιακής Εκεχειρίας.

Η παραβίαση της Ολυμπιακής Εκεχειρίας τιμωρόταν από την Ελληνική Βουλή με βαρύ πρόστιμο. Στις πόλεις ή τα άτομα που παραβίασαν αυτόν τον ειρηνικό θεσμό και δεν πλήρωσαν το πρόστιμο σαν τιμωρία, το Μαντείο των Δελφών δεν τους έδινε χρησμό και η Ολυμπιακή Βουλή τους απέκλειε από τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Οι περιπτώσεις παραβίασης της Εκεχειρίας ήταν ελάχιστες. Στην ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων αναφέρεται πως ο βασιλιάς της Μακεδονίας Φίλιππος ο Β’ ζήτησε επίσημα συγνώμη και πλήρωσε το βαρύ πρόστιμο που του επεβλήθη λόγω του ότι ένας μισθοφόρος του εμπόδισε τον Αθηναίο Φρύτωνα να παρακολουθήσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Η μεγάλη σημασία του θεσμού της Εκεχειρίας ήταν η ανεμπόδιστη διεξαγωγή των Αγώνων και η δημιουργία συνθηκών για ειρηνική συνύπαρξη μεταξύ των πόλεων-κρατών της Ελλάδας.

Τα ιδανικά του αθλητισμού, δηλαδή η τίμια μάχη και άθληση για την άσκηση του σώματος, ο τίμιος ανταγωνισμός με ίσους όρους και η προώθηση της ειρήνης συνθέτουν την Ολυμπιακή Ιδέα.

Σήμερα όλοι ευχόμαστε να θεσπιστεί η Παγκόσμια Εκεχειρία όταν αποφασιστεί η επάνοδος των Ολυμπιακών Αγώνων στην έδρα τους, στην ευλογημένη από θεούς και φύση, Ολυμπία.

Βιβλιογραφία:

Εγκυκλοπαίδεια Ευρώπη, Ελλάδα, Κόσμος, τόμος 8.

Ολυμπιακοί Αγώνες (28 αιώνες ιστορία, αθλητισμός, πολιτισμός). Ειδικές Εκδόσεις Λαμπρόπουλος, Μενέλαος Α. Χρόνης σελ. 61

 

Ματζαβίνου Ελένη – τάξη Α    

Γυμνάσιο Αρχαίας Ολυμπίας